środa, 11 lutego 2015

Pączki hiszpańskie

Składniki:

200 g mąki
4 jajka
100 g masła
250 ml wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Lukier:
Cukier puder
sok z połowy cytryny
ciepła woda


Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z masłem. No gotującą się wodę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień żeby ciasto się nie przypaliło.Mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. 
Ciasto przełożyć do szprycy. Na posmarowaną olejem np. deskę wyciskać kółka ( nie za duże, bo podczas smażenia rosną ). W garnku rozgrzać olej i wkładać gniazdka. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągać na ręcznik papierowy, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Lukier:
Cytrynę wycisnąć, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody i cukier puder. Dobrze wymieszać żeby nie było gródek.

Gdy wystygną z jednej strony zanurzyć je w lukrze. 
Można tak sama zrobić z czekoladą. Wcześniej rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz