środa, 11 lutego 2015

Pasztet teścia

W życiu nie robiłam pasztetu wiec teść kupił mi składniki i powiedział jak mam zrobić, ja ugotowałam i zmieliłam, a mąż doprawił :) I tak powstał pasztet.

Skladniki na 2 formy 30x12 cm:
1200 g łopatki
500 g boczku
3 ćwiartki z kurczaka
300 g watrobki drobiowej 
2 cebule
10 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
2 jajka
1 kajzerka
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
sol, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie:
Wątróbkę usmażyć z cebula. Mięso i boczek umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wsadzić do garnka i zalać zimna woda. Następnie dodać jarzyny, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wyciągnąć z wywaru wraz z jarzynami i grzybami. Gdy mięso i jarzyny przestygną zmielić w maszynce wraz z wątróbką i grzybami. Kajzerkę namoczyć w wywarze. Do zmielonego mięsa dodać jajka, namoczona kajzerkę, przyprawy i 1 chochelkę wywaru. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować margaryna i ułożyć masę mięsną.
piec około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz