niedziela, 11 października 2015

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

Składniki na 18-20 pierożków:

600 g piersi z kurczaka
450 g pieczarek
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka
vegeta, pieprz
2 opakowania ciasta francuskiego 
3-4 łyżki oleju
1 jajko
majeranek


Przygotowanie:

Kurczaka i pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Kurczaka doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na 2-3 łyżkach oleju. 
Pieczarki doprawić vegetą i pieprzem i usmażyć na 1 łyżce oleju. 
Gdy kurczak i pieczarki przestygną połączyć ze sobą i dodać mozzarellę. Wymieszać do połączenia składników. 
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka ( ja je troszkę rozwałkowałam, bo dla mnie ciasto było za grube ).
Na środek nałożyć farsz, zlepić pieroga i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Jajko rozmącić widelcem i posmarować pierogi, następnie posypać majerankiem.
Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni i piec około 15 minut, do zrumienienia ciasta. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz